Het Griekse Alfabet

Het Griekse alfabet heeft 24 letters en nog een extra “s”, die alleen gebruikt wordt aan het einde van een woord, zoal in het woord “ilios” : ήλιος.

Het Grieks gebruikt maar een soort accent (tonos), de acutus : ΄. De acutus staat op de lettergreep die met meer nadruk uitgesproken wordt, zoals bij het woord “ilios” : ήλιος.

Boeotische alfabet op een schaal (420 v. Chr.)

Boeotische alfabet op een schaal (420 v. Chr.)

776 v. Chr. was een belangrijk jaar voor de Grieken, niet alleen omdat toen voor het eerste de Olympische spelen georganiseerd werden, maar ook omdat in dat jaar de Grieken het Phoenicische alfabet overnamen en dat passend maakten bij de Griekse taal. Ze voegden de klinkers en enkele medeklinkers toe, zoals de φ, de χ en de ψ. De invoering van de klinkers maakte het schrift fonetisch, d.w.z. elke klank wordt afgebeeld dmv. een eigen teken.

image

Het eerste teken stond voor “aleph” (stier); later werd dit de eerste klank van het woord “aleph”, dus een A. Onze letter A stelt eigenlijk een stierenkop voor, die op ondersteboven staat. Het volgende teken stond voor “bet” (huis) en de eerste klank van dat woord werd later gebruikt om de letter B aan te duiden. De B stelt een huis voor dat rondgedraaid wordt.
Het woord alfabet zelf is een combinatie van de eerste twee letters van het Griekse alfabet: alfa – beta, άλφα – βήτα.

Inscriptie met de Stadsrecht van Gortyn

Inscriptie met de Stadsrecht van Gortyn

Het oude Grieks werd geschreven met hoofdletters. We vinden in hoofdletters geschreven teksten op inscripties. In het begin schreven de Grieken van rechts naar links. Later gebruikten de Grieken een andere methode van schrijven die ze “boustrofidoon” noemden, d.w.z. ze schreven op de manier waarop een os het land ploegt, namelijk van rechts naar links en van links naar rechts. De letters “kijken” in de richting van de beweging.

Vanaf de 5e eeuw schreven de Grieken van links naar rechts. De hoofdletters werden gebruikt tot in de 9e eeuw na Chr. om officiële teksten te schrijven. In de 5e eeuw na Chr. begonnen de Grieken in Byzantium in kleine letters te schrijven en in 847 na Chr. was deze manier van schrijven in gebruik voor alle soorten teksten.

Bron: www.polyxena.org

Advertentie