Schijnbeweging. Illusie in de Griekse kunst

Schijnbeweging. Illusie in de Griekse kunst  Hellas in Holland 25 jaar later  Grieks toerisme in affichekunst

Schijnbeweging. Illusie in de Griekse kunst
Hellas in Holland 25 jaar later
Grieks toerisme in affichekunst

Hoe komt het dat we beweging zien ín en óp voorwerpen die per definitie niet kunnen bewegen? In onze huidige maatschappij zijn we zo gewend aan het zien van beweging dat we er automatisch van uitgaan dat dat ook gold voor de oude Grieken. Maar was dat wel zo?
De oude Grieken waren in de zesde eeuw voor Christus de eersten die in schilderingen en beeldhouwkunst beweging konden suggereren. Dat was revolutionair en dit zorgde voor grote verwondering. De tentoonstelling Schijnbeweging probeert, aan de hand van 150 topstukken uit het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, bij de bezoeker de verwondering terug te brengen die de oude Grieken destijds hebben ervaren.

Rondom deze tentoonstelling zijn nog twee tentoonstellingen geprogrammeerd:

Hellas in Holland 25 jaar later is georganiseerd door de Stichting Griekse Cultuur Filotechnia en laat werk zien van de hedendaagse Griekse kunstenaars Jorgos Chronis, Toula Liasi, Christina Linaris-Coridou, Lefteris Olympios, Angelos Tassopoulos, Eleni Tzatzalos, Harris Varsakis, Yiannis Vellis en Dimitris Xanthopoulos die 25 jaar geleden ook al eens in het Allard Pierson te zien waren.

Grieks Toerisme in affichekunst is een posterpresentatie van het Grieks Verkeersbureau en geeft een overzicht van de ontwikkeling van het toerisme in Griekenland.


Schijnbeweging. Illusie in de Griekse kunst
Hellas in Holland 25 jaar later
Grieks toerisme in affichekunst

26 juni t/m 6 september
officiële opening van de tentoonstellingen 25 juni 2015 (op uitnodiging)

Allard Pierson Museum
Oude Turfmarkt 127
1012 GC Amsterdam
http://www.allardpiersonmuseum.nl/

Advertentie